пʼятниця, 13 листопада 2015 р.

«Рушник – на щастя й долю оберіг»

«Рушник – на щастя й долю оберіг»


У невичерпній скарбниці духовної культури українського народу є особлива, винятково важлива її частина – народна вишивка. Вона виникла з потреби бачити, відчувати й творити красу власними руками.
Вишивка – це духовний символ нашого народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук. Вона приваблює красою кольорових сполучень, різноманітністю орнаментів та високим рівнем майстерності.
Твори української вишивки несуть відбиток етнічної своєрідності, суто національного сприйняття прекрасного. Мистецтво вишивки зрозуміле і цікаве для учнів молодшого шкільного віку. Краса народних ремесел промовляє до найтонших струн дитячих сердець, будить почуття прекрасного, бажання і собі створити щось схоже, відчувати і розуміти голос народних оберегів.

12 листопада 2015 року у Мануйлівському НВК було проведено виховний захід в рамках тижня української мови «Рушник – на щастя й долю оберіг», який підготували вчителі української мови та літератури Туменко О. А., Плакуща Н.Б. та Туз Л. В. Одягнуті у вишиванки учителі та учні, чудове оформлення зали, національні віночки і українські рушники… Ці атрибути додали колоритного настрою до свята.



Прибули також запрошені гості: Крисаленко О. А. – мешканка села Мануйлівка, майстриня вишивки, яка розповіла учням історію виникнення цього мистецтва та продемонструвала свої кращі роботи. Учні із захопленням слухали гостю та милувалися її чудовими роботами.

Надзвичайно цікавим був виховний захід «Рушник – на щастя й долю оберіг», який розпочала вчитель української мови і літератури Туменко О. А. Школярі декламували поезію про український рушник, інсценізували фрагменти творів, співали пісні. Особливо чудово прозвучала пісня яку виконала учениця 4 класу Кравченко Дарія. Присутні мали змогу поринути у чудовий світ української культурної спадщини, дізнатись багато нового та цікавого про оберіг українського народу – вишитий рушник.


По завершенню свята педагог-організатор Ліпін Ю. М. провів українську пісенну програму-караоке «Віночок українських пісень», де кожен учень мав змогу заспівати українські народні пісні,  а найкращі співаки ще й отримати за спів подарунки. Бажаючих взяти участь і заспівати було багато, всі з радістю і з посмішками на обличчі виконували ті рідні українські пісні, які линуть з нашого серця бо ми є українці!


І пам’ятаймо, що українська вишивка – то є наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава.

Немає коментарів:

Дописати коментар